تالاب های مصنوعی مانع ورود کودها به منابع آب
به گزارش پایگاه خبری آب ایران و به نقل از ایرنا، هرزآب های کشاورزی اغلب سبب افزایش ورود فسفر و نیترات به منابع آب های محلی می شوند.اما اکنون این مطالعه نشان می دهد که تالاب های مصنوعی می تواند مانع ورود کودها به منابع آب های محلی شود.
محققان دانشگاه ایلینویز در این مطالعه که دو سال به طول انجامید متوجه شدند که تالاب ها به اندازه 62 درصد به کاهش میزان نشت نیترات ناشی از هرز آب های کشاورزی به رودخانه ها کمک می کنند.
این مطالعه همچنین نشان داد که تالاب ها به کاهش انتشار اکسید نیتروژن نیز کمک می کنند.
به گفته مارک دیوید از دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلینویز که ریاست این مطالعه را بر عهده داشت، کاهش جریان سرعت آب با متوقف کردن آن در تالاب به حذف نیترات کمک می کند.
نتایج این مطالعه در مجله Journal of Environmental Quality منتشر شده است
احتمال وقوع قوی ترین ال نینو در امسال
برای اولین بار سه توفان قدرتمند استوایی همزمان در اقیانوس آرام در جریان است و سازمان هواشناسی جهانی (دبلیو ام او) می گوید که پدیده ال نینوی امسال شاید یکی از قوی ترین ها از زمان ثبت رکوردها باشد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی آب ایران به نقل از ایرنا، این رویداد زمانی اتفاق می افتد که آب های اقیانوس آرام به طور غیرعادی گرم می شوند و الگوهای جوی در اطراف جهان را به هم می زند.
محققان می گویند بخش هایی از اقیانوس آرام احتمالا 2 درجه گرمتر از معمول است.سازمان هواشناسی جهانی می گوید رویداد امسال درحال شدیدتر شدن است و تا پایان سال به اوج می رسد.
قوی ترین ال نینوی ثبت شده در سال 98-1997 بود، اما در سال های 73-1972 و 10 سال بعد در 83-1982 هم ال نینوهایی خیلی شدیدتر از معمول رخ داد.
دانشمندان می گویند که رویداد کنونی باعث افزایش دمای اقیانوس آرام به اندازه ای شده که از اواخر دهه 1990 تاکنون دیده نشده است.
این سازمان در بیانیه ای گفت: مدل ها و نظرات کارشناسی حاکیست که دمای سطح آب در بخش شرق مرکزی نواحی استوایی اقیانوس آرام احتمالا 2 درجه سانتیگراد از میانگین آن فراتر خواهد رفت، که به طور بالقوه این ال نینو را در میان چهار رویداد قوی از سال 1950 به این سو قرار می دهد.
دبلیو ام او می گوید که الگوهای هوای ابری و بارندگی در نزدیکی خط روزگردان زمین (آی دی ال – که 12 ساعت زمانی از گرینویچ فاصله دارد) از فصل دوم سال شروع شد و این الگو به خوبی حفظ شده است.
این الگوها برای نمایان شدن آثار جهانی ال نینیو که احتمالا در شش تا هشت ماه آینده خودنمایی خواهد کرد ضروری است.
مکس دیلی از سازمان هواشناسی جهانی گفت: در مقایسه با آخرین رویداد بزرگ ال نینو در سال 1998-1997، اطلاعات خیلی بیشتری موجود است. ما مدل های بهتر و آمادگی خیلی بیشتری داریم.
این یک مورد آزمایشی برای سیستم های اخطار زودهنگام و سیستم های اطلاعات آب و هوایی اعضای دبلیو ام او است و ما امیدواریم بتوانیم به بعضی از کشورهای دستخوش ال نینو کمک کنیم.
این پدیده می تواند الگوهای ثابت آب و هوایی در بخش های مختلف جهان را به هم بزند، مثلا موجب خشکسالی شدید در بخش هایی از آسیا شود درحالی که گاه در بخش هایی از آمریکای شمالی سیل های سنگین جاری می کند؛ یا می تواند باعث افزایش سیل در شاخ آفریقا شود و همزمان جنوب آفریقا را خشک تر کند.
این رویدادها احتمالا موجب کاهش توفان ها در اقیانوس اطلس و خلیج مکزیک می شود و هوای توفانی در شرق اقیانوس آرام را تشدید می کند.
یکی از نشانه های ال نینوی امسال تاثیر آن بر توفان های استوایی جنوب آسیا است که نسبت به سال های قبل کاهش یافته است.
از طرف دیگر اقیانوس آرام شاهد افزایش توفان های استوایی است و سه توفان قوی در اطراف جزایر هاوایی در گردش هستند.
محققان می گویند که پیش بینی ابعاد این پدیده به خصوص در نیمکره شمالی دشوار است، زیرا همزمان یک پدیده گرمازای قطبی در جت استریم در اطلس دیده می شود.
دیود کارلسون مدیر برنامه تحقیقات آب و هوای جهانی، گفت: واقعیت این است که نمی دانیم چه اتفاقی خواهد افتاد. آیا این دو پدیده همدیگر را تقویت خواهند کرد؟ آیا همدیگر را خنثی خواهند کرد؟ آیا یکی پس از دیگری وارد عمل خواهند شد؟ آیا منطقه ای خواهند بود؟ واقعا نمی دانیم.
آرسنیک دریاچه مهارلو 35 برابر حد مجاز
میزان آرسنیک در مبادی ورودی دریاچه مهارلو در حد مجاز است اما با توجه به فرایند تبخیر، آرسنیک موجود در کف دریاچه 35 برابر حد مجاز است.
نمک این دریاچه را تبخیر می کنند و در نهایت آنچه را که پر از آرسنیک و فلزات سنگین است را در صنایعی همچون پتروشیمی استفاده می کنند که این مواد آلاینده به رودخانه هایی همچون کُر و رودخانه خشک شیراز بر می گردد و در چرخه محیط زیست دیگر نقاط استان فارس نیز خلل وارد می کند.
اقدام برای برداشت از منابع نمک دریاچه مهارلو در حالی است که نمک مورد نیاز صنایع را می توان از گنبدهای نمکی سروستان و خرامه در استان فارس تامین کرد اما صنعت به خاطر اندکی هزینه بیشتر، زیر بار نمی رود.
تاسیس نشدن شبکه فاضلاب در بیشتر شهرهای استان فارس به عنوان یکی از چالش های فراروی منابع آب زیرزمینی از نظر آلودگی میتوان یاد کرد . در برخی موارد زمانی که می گوییم شیرابه فاضلاب صنعتی را وارد رودخانه نکنید می گویند پنج هزار کارگر بیکار می شوند و این در حالی است که نباید منافع ملی را به منافع کوتاه مدت اقتصادی این گونه طرح های صنعتی بفروشیم.
نبود سایت های پسماندهای ویژه در استان فارس از دیگر معضلات است در حالیکه پنج سال است که از تعیین محل های مناسب برای ایجاد این سایت ها می گذرد اما گامی برای ایجاد آنها برداشته نشده است.در نبود سایت پسماندهای ویژه، کارخانه ها و واحدهای صنعتی این گونه پسماندها را در انبارهای خود نگهداری می کنند که در صورت وقوع زلزله یا آتش سوزی، این واحدها به مثابه بمبی محیط زیست اطراف خود را تخریب می کنند.
در استان فارس همه می خواهند سد و کارخانه درست کنند و کسی به ساخت تصفیه خانه فاضلاب توجهی ندارد هرچند نیتشان خیر است و می گویند اشتغالزایی کنیم؛ این از نشانه های این است که محیط زیست در کشور ما پشتوانه مردمی ندارد.
به واقع، در کجای دنیا یک شهر جدید مانند شهر صدرا ساخته می شود بی آن که تصفیه خانه فاضلاب داشته باشد؟ سال ها است که دستگاه تصفیه فاضلاب در شهر صدرای شیراز کار نمی کند و فاضلاب این شهر مستقیم وارد محیط زیست می شود. این آب های آلوده به میکروب وارد زمین های کشاورزی می شود، گوسفندان و دام ها در طول مسیر از آن استفاده می کنند و به عبارتی، آلودگی ها وارد چرخه زندگی انسان و حیوان می شود.
در برخی مناطق مانند دو کوهک و قصر قمشه در اطراف شیراز، شیرابه فاضلاب به قنات ها راه می یابند که سلامت انسان ها و محیط زیست را به مخاطره می اندازد.
فاضلاب بسیاری از کارخانه ها و بیمارستان های شهر شیراز وارد رودخانه خشک می شود و برخی در طول مسیر این رودخانه این فاضلاب را به درون مزرعه پمپاژ می کنند و در این مسیر، هم شاهد هستیم که فاضلاب شهرک صنعتی به شکل مطلوب تصفیه نمی شود و همراه با فلزات سنگین وارد دریاچه مهارلو می شود.
از سوی دیگر، آبیاری مزارع از آب رودخانه خشک با توجه به آلودگی آن به فلزات سنگین مجاز نیست و حال آن که برخی از آب این رودخانه برای کاشت سبزی استفاده می کنند که باید دستگاه های نظارتی مانع از این امر شوند.
رودخانه خشک شیراز رودخانه فصلی است که با گذر از داخل شهر شیراز به دریاچه مهارلو در شرق این شهر می ریزد.
نام دیگردریاچه مهارلو، دریاچه نمک است.
شهر صدرا از شهرهای جدید کشور در شمال غرب کلانشهر شیراز واقع است.
آرسِنیک که در فارسی به اکسید آن مرگ موش می گویند، شبه فلز سمی است که ترکیبات آن به عنوان آفت کش به کار می روند.
آرسنیک در آب آشامیدنی و غذا می تواند در دراز مدت به ضایعات پوستی و سرطان منجر شود و در افزایش بیماری های قلبی عروقی موثر است.
***حسین صارمی،24شهریور 94.
Www.geomorphologist2015.blocky.com